Prvé oblievané veľkonočné barančeky od budúceho cukrára + recept

Cukrár Štefan upiekol svoje prvé veľkonočné barančeky
Veľkonočné barančeky po upečení v sociálnom centre v Šuranoch. Foto: archív autora

Dva polievané barančeky. Výsledok dobrej vôle. Upiekol ich Štefan. Je jedným z obyvateľov sociálneho centra v Šuranoch prevádzkovaného našim Spolkom sv. Vincenta de Paul. Chodievam tam na sviatky konať duchovnú službu. Niektorí z obyvateľov sú tam dlhšie, Štefana som tam stretol po prvýkrát, prišiel do centra asi len pred šiestimi týždňami. Tu je kratučký rozhovor s ním.

Povieš nám niečo o sebe?

Mám 19 rokov, narodil som sa v Nových Zámkoch a v okrese som zostal aj po presťahovaní sa s rodičmi do Branova pred asi desiatimi rokmi. Mám ešte 4 mladších súrodencov a jednu staršiu sestru. V centre som pár týždňov, ale prečo som tu, teraz nechcem rozprávať.

V tomto čase piecť veľkonočné barančeky je obvyklé. Ale prečo si ich robil práve ty?

Mám radosť, že som ich mohol skúsiť upiecť. Som študentom trojročného učebného odboru cukrár v Nových Zámkoch. Teraz sa so školou spájam online cez notebook. Chcel by som sa venovať remeslu, túžim si potom postupne založiť aj vlastnú cukráreň.

Už teraz ti držíme palce. Prezradíš recept?

3ks celých vajíčok sa ručným šľahačom vyšľahajú do peny s jednou šálkou práškového cukru a jedným balíčkom vanilkového cukru. Pridá sa 1/2 šálky oleja a jedna šálka mlieka. Znovu sa to zamieša. Vareškou sa zľahka vmiešajú dve šálky polohrubej múky a 1/2 balíčka prášku na pečenie. Nakoniec sa pridajú tri hrste strúhaného kokosu (namiesto kokosu sa môžu pridať iné suroviny – kakao, strúhané orechy…).
Formička na baránka sa vymastí a vysype sa hrubou múkou. Pečie sa v predhriatej rúre na 220-250°C asi 40-60 minút.
Bielkový krém:
250g kryštálového cukru sa varí na sirup so 100 ml vody. Pridá sa trochu citrónovej šťavy. Z troch bielkov sa vyšľahá tuhý sneh. Keď sa sirup uvarí prileje sa do bielkového snehu a zľahka sa premieša. Krém sa nechá vychladnúť.
Po upečení baránka vyberieme z formy, trochu sa nechá vychladnúť a ozdobí sa krémom.